WAT IS FASCIATHERAPIE?

Fasciatherapie is een behandelings- en begeleidingsvorm voor pijn, bewegings- en functioneringsstoornissen die uitgaat van de fascia, het bindweefsel dat als een web verspreid in ons lichaam aanwezig is.

Fasciatherapie kan bestaan uit een zachte manuele therapie, oefentherapie, interospectie en een gesprek over de opgedane ervaringen.

Fasciatherapie kan nuttig zijn voor een brede waaier aan aandoeningen als aparte behandeling of als onderdeel van een multidisciplinaire aanpak.

 

WAT IS FASCIA?

Fascia (latijn voor bindweefsel) werd lange tijd beschouwd als een ondersteunend weefsel zonder verder specifieke functie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het bindweefsel ook een belangrijke rol speelt in het optimaal functioneren van ons lichaam. Zo bepaalt de fascia samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel mee de bloedcirculatie, de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, het stresssysteem en de pijnregulatie.
Fascia is continu in beweging en past zich voortdurend aan door te spannen en te ontspannen. De rek- en drukkrachten die daaruit voortvloeien, vervormen de cellen en vezels, wat een echt communicatiesysteem doet ontstaan tussen alle weefsels van het lichaam. In het bindweefsel bevinden zich heel wat subtiele waarnemingsorganen die heel gevoelig zijn voor fysieke en psychische stress waarbij het bindweefsel reageert met verkramping. Deze verkramping verstoort de lichaamsfuncties en veroorzaakt pijnklachten.